Birgitte Skov Nielsen

Kom på besøg i mit dagplejehjem. Vi holder høstuger, samler æbler og spiser æblegrød – leger i høet, fodrer gårdens dyr, triller ned ad bakker og klatrer på store sten. At se børnenes udvikling er for mig motiverende og fascinerende.

Mit dagplejehjem

Jeg hedder Birgitte Skov Nielsen og jeg er født i 1969. Jeg er dagplejer i St. Merløse, og jeg har været dagplejer siden februar 2011. Jeg bor på en gård sammen med min mand Peer, som er landmand. Sammen har vi 2 børn på 15 år og 13 år. Derudover har jeg en datter på 23.

Jeg er egentlig uddannet korrespondent, men interessen for mennesker og i særdeleshed børn gjorde, at jeg efter 15 år sagde mit job op og blev dagplejer – og det har jeg aldrig fortrudt. At se den udvikling et lille barn gennemgår på de ca. 2 år, det er i dagpleje, er meget motiverende og fascinerende.

Jeg er et positivt menneske, der har let til smil og det er også hvad man bliver mødt med, når man afleverer sit barn om morgenen hos mig.

Udover et tæt forældresamarbejde er omsorg, nærvær og tryghed faktorer, som jeg lægger stor vægt på. Jeg er af den overbevisning, at med ovennævnte 3 faktorer, danner man de bedste rammer for et godt læringsmiljø samt de bedste betingelser for en god udvikling og trivsel for et lille barn. Jeg har kursus i ”Leg med sprog”, ”For tidligt fødte børn” og ”Tidlig opsporing og bekymringsafklaring”.

Det særlige ved mit dagplejehjem

Da jeg bor på en gård, tilbringer vi meget tid ude blandt gårdens dyr. I øjeblikket har jeg geder, katte og kaniner. Om foråret er her killinger, så børnene lærer at blive fortrolige og gode ved dyr. Vi kæler med dyrene og giver dem mad og så er vi også tit ude og kigge på traktorer og mejetærskere. Vi leger i kornet, når der er høstet og kan også finde på at gå en tur ud af markvejen og kigge efter rådyr og harer og spise vores frokost i det grønne. I min dagpleje er børnene tæt på naturen her i mine egne skønne omgivelser.
Børns sproglige udvikling ligger mig også meget på sinde. Dialogisk læsning, masser af sange, sangkufferter, rim og remser er sammen med det at sætte ord på alt hvad vi gør, en styrkelse af børnenes sprogkompetencer.
Gennem mit kursus i ”Leg med sprog” lærte jeg blandt andet, at en god motorik og balance styrker den sproglige udvikling. Hos mig har vi derfor balancebom, stubbe vi kan kravle på og hoppe fra, sansegynge og gynge samt en lille trampolin på min indhegnede legeplads.  Derudover har jeg en lille bakke, som vi kan trille ned af og store sten vi kravler på. Indendørs på mit dagplejeværelse har jeg fået lavet en lille klatrebænk med små greb, hvor små og store børn kan kravle op og hoppe ned på puder.

Børnenes hverdag

Formiddagsaktiviteter er meget alsidige alt efter det tema vi har. Vi følger årstiderne i naturen, sår salat og gulerødder til kaninerne om foråret, plukker mælkebøtter og kigger efter insekter med forstørrelsesglas om sommeren og så samler vi æbler, blade og kastanjer om efteråret.  Vi er også kreative og laver en masse flotte ting, der afhænger af årstiden.

Vi tager tit på ture – enten med klapvognen eller med Christianiacyklen. Vi besøger andre gårde med heste, høns og køer. Vi tager i Mølleskoven eller i vores egen lille skov, hvor vi f.eks. samler grankogler til jul. Vi tager også en tur ned til Lene, der også er dagplejer i St. Merløse. Her kan børnene lege sammen og gæstebørn kan vænne sig til hjemmet.

Traditioner

Torsdage er vi i legestue i ”Huset” i St. Merløse med de andre dagplejere og deres børn så børnene vænner sig til de andre voksne, når de skal i gæstepleje. Annika, der er dagplejer i Ugerløse, er også sammen med os i legestuen.

Vi sår karse til påske og vi leder efter æg i haven, som påskehønen har lagt. Vi laver påskeharer, kyllinger eller påskeæg af karton. Vi holder høstuger, samler æbler og spiser æblegrød, og til Halloween laver vi søde græskarhoveder, spøgelser osv.

Hele december måned står den i julens tegn. Vi julehygger, er kreative, nissen flytter ind, vi bager, er på nisseløb og så bliver vi inviteret i kirke i den sidste uge inden juleferien. Ligeledes inviteres forældrene på julehygge i legestuen.

Vi holder med stor succes også bedsteforældredag i legestuen, hvor der serveres kage og kaffe. Bedsteforældrene laver en planlagt aktivitet med deres barnebarn. Planter blomster, maler syltetøjsglas eller andet.

Barnets fødselsdag er en særlig dag, som vi også fejrer i dagplejen. Vi synger fødselsdagssange og har flag på bordet. Barnet er velkomment til at medbringe noget til at dele ud til festligheden og så er der også en lille gave fra mig.